Kollégiumok

Jelentkezés

A kollégiumi jelentkezés a Neptunban történik az Ügyintézés, Kollégiumi jelentkezés fülnél. A legördülő menüből pedig ki lehet választani a megfelelő jelentkezési formát. A felvételi ELTE kollégiumba jelentkezhet minden beiratkozott, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató. A doktoranduszoknak alanyi alapon jár a kollégium, ha államin vannak és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A felvételi kiírást, ponttáblázatot és kitöltési útmutatót ITT találod. Akik nem jutottak be vagy lemaradtak a felvételi eljárásról, azoknak várólistára kell jelentkezniük (nem automatikus), amely ugyanúgy a Neptunban, a Kollégiumi jelentkezéseknél található (legördülő menü). Az igazolásokat ugyanúgy fel kell tölteni, az elbírálás időtartama változó, augusztus végén/ szeptember elején szokott lenni egy nagyobb várólistás felvételi. A korábbi évek tapasztalata alapján decemberig a többség bekerül, ennek figyelembevételével keressenek albérletet.

Kollégiumi díj Az egyes kollégiumok díjszabása eltérő, kb 10-15 000 forint/hó között mozognak, melyet legtöbbször az adott hó 20-áig kell elutalni neptunban. Ha ez elmarad, késedelmi díjat számolnak fel. A szeptemberi és februári kollégiumi díjat elég a következő hónapban, az adott hónapival együtt fizetni, hiszen az egyetem részéről is csak ekkor történik utalás (pl.: szoctám, tanulmányi ösztöndíj). Vendégfogadás: a vendéget a kollégium portáján kell regisztrálni, és ha éjszakára is marad, 500-800 Ft-ot kell fizetni.

Információk

  • A kollégiumi biztos elérhető a esely()ttkhok.elte.hu emailcímen, illetve a fogadóóráján, melynek időpontja a ttkhok.elte.hu címen található meg. Fordulhattok hozzá bármilyen kollégiummal kapcsolatos kérdéssel (fontos, a speciálisan adott kollégiummal kapcsolatos kérdésekre inkább a helyi DB tagok tudnak majd segíteni).
  • A diákbizottsági (DB) tagok az adott kollégiumra jellemző problémák megoldásában tudnak segíteni. A DB elnökök neveit és elérhetőségeiket a kolhok.elte.hu-n a tagok neveit pedig a kolihonlapokon találjátok meg.
  • A nevelőkhöz elsősorban speciális kérésekkel lehet fordulni, például szobacsere, rendbontókkal szembeni fellépés, de foglalkozhatnak programszervezéssel vagy a tartozók felkeresésével is. Az igazgatókhoz csak legvégső esetben forduljatok, érdemesebb először a fenti 3 helyet végigjárni.

A hallgatói érdekképviselet A DB-k feladata a kollégiumi szintű érdekképviselet, részt vesznek a felvételiben, a ki- és beköltözésben, koordinálják a programszervezést. Hozzájuk lehet fordulni a problémákkal (pl.: melegvízhiány). Kollégiumi szinten a diákbizottság a legmagasabb bizottság. Munkájukba a nevelők nem szólhatnak bele, tanácskozási joggal vehetnek részt az üléseken. A diákbizottság felépítése és megválasztásának módja kollégiumonként változó, a Nagytétényi úti Kollégiumban illetve a Kerekes úti Kollégiumban szintfelelősök is vannak, a KCSSK-ban a koli nagysága miatt a felosztás bonyolultabb. TTK a kollégiumban: legalul vannak a szakcsoportok (matematika, fizika, kémia, földrajz/földtudomány, biológia, környezettan) illetve hozzánk tartoznak a TÓK-osok is. A TTK DB tagjai az elnök, 3 KDB tag és a KDB póttagok. A kollégiumi Küldöttgyűlésen való részvétel szintén fontos, nem csak a hasznos információk miatt, hanem ők maguk is véleményt nyilváníthatnak az adott kérdésekkel kapcsolatban. A KCSSK-ban az összkollégiumi ülés előtt mindig tartanak egy TTK-s ülést is, ahol többek között megtörténik a DB-tagok megválasztása is, akik később képviselni fogják őket a kollégiumi üléseken. A KDB-be (Kollégiumi Diákbizottság) a kari DB-k delegálnak tagokat, ez a kollégiumi szintű legmagasabb bizottság. A KolHÖK (Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat) foglalkozik egyetemi szinten a kollégiumokkal, tisztségviselői az elnök, az alelnökök és a kari referensek és minden kollégiumból egy fő.

Szociális alapú kollégiumok

  • Kőrösi Csoma Sándor Kollégium (KCSSK) 1118 Budapest, Dayka Gábor utca 4. csoma.elte.hu

Itt lakik a legtöbb TTK-s. A legnagyobb kollégium, nagyon jó közösségi élettel, rengeteg rendezvénnyel és szabadidős programmal. A Lágymányosi Campusra kb. 20-25 perc alatt lehet elérni. A sportélet kiváló, rengeteg a lehetőség – foci/kézi/kosárlabdapálya, tornaterem, helyben tartott testnevelés órák. A szobák elrendezése 2x2 ágyas lakóegység fürdőszobával, vagy 3-ágyas szoba saját fürdővel. A kollégium rendelkezik könyvtárral, mely jobbnál jobb könyvekkel van felszerelve. Tanulószobák biztosítják az aktív tanulást. Hagyományos rendezvényei a kolis gólyatábor (DB szervezi), a Showhajtás és a Budaörsi Napok (BN). Szórakozásra és közösségi életre nyújtanak lehetőséget a klubok, saját klubhelyiségekkel illetve a büfé. A kollégium szép, gondozott kerttel van körülvéve.

  • Nagytétényi úti Kollégium (NUK) 1223 Budapest, Nagytétényi út 162-164. teteny.elte.hu

E kollégium is a nagykollégiumok közé tartozik, de közös a BME-vel és az Óbudai Egyetemmel. A kollégiumi modernizálása folyamatban van, legutóbb a mosdókat újították fel. A közösségi élet nagyon jó, illetve itt is található egy büfé. A közlekedés a Lágymányosi Campusra kb 35-40 percet vesz igénybe. Sportolásra lehetőséget nyújt a focipálya, de található ping-pong asztal, konditerem és persze csocsó is az épületben, illetve lehetőség van uszodabérlet váltására. A szobák 4-ágyasak. A koli könyvtára folyamatosan bővül. Szórakozásra lehetőség a rendszeresen megrendezett bulik, a filmvetítések, teaház, illetve a kollégiummal szemben található a Campona bevásárlóközpont, a szomszédban pedig Művelődési ház. Évente megrendezett program a Tétény Napok, mely egy többnapos vetélkedő és buli.

  • Nándorfejérvári úti Kollégium (NFK) 1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13. nfk.elte.hu

Kiskollégium, mely magába foglalja a Bolyai Kollégiumot, az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumot és az Illyés Sándor Szakkollégiumot is. Új koli, a közösségi élet még kialakulóban van, de már itt is tartanak rendezvényeket valamint rendelkezik a koli büfével. A Campus akár gyalogosan is megközelíthető, kb 20 percet vesz igénybe. Sportolásra lehetőséget nyújt a konditerem, a felújított sportpálya, a ping-pong és a csocsó is. A szobák 2x3 fős lakóegységek.

  • Kerekes úti Kollégium (Hotel Góliát) (KUK) 1135 Budapest, Kerekes utca 12. kerekes.elte.hu

400 férőhelyet bérel itt az egyetem, emiatt a műszaki karbantartása kiemelkedő. Rendkívül élénk a közösségi élet, kéthetente buli és különböző rendezvények várják a kollégistákat. A kollégium étteremmel is rendelkezik. A Lágymányosi Campusra kb 50 perc alatt lehet eljutni. Sportolni lehet a konditeremben, de ott a foci, a ping-pong, a csocsó, az aerobik és úszásra is van lehetőség. A szobákban 3 fő lakik együtt. Kulturális és szórakoztató programokban is bővelkedik a kollégium, Hagyományőrző Klub, Teaház, Filmklub, gólyaavató és a Kerekes Napok várják a kollégistákat.

  • Vezér úti Kollégium (VUK) 1141 Budapest, Vezér út 112. vezer.elte.hu

Nyugalmas, családias kollégium, tanulásra nagyon alkalmas. A Campusra jutás kb 50 perc. Társalgó, teaház, büfé, színjátszókör, táncház, filmklub, bulik és a Vezér Napok biztosítják a szórakozást. A szobák 2, 3, és 4 ágyasak. Sportpálya, konditerem, ping-pong várja a sportolni vágyókat. Könyvtárral is rendelkezik a kollégium, mely folyamatosan bővül, de az alapvető könyveket megtaláljátok benne. Internet mindegyik fenti kollégiumban biztosított. Szakkollégiumok Kis létszámú, családias légkörű kollégiumok, ahová elsősorban tanulmányi alapon lehet bekerülni, valamint a bent maradás feltétele is a kiemelkedő tanulmányi teljesítmény. Külön felvételi eljárás során kerülhetnek be a hallgatók (nem csak a felsősök, elsős hallgatóknak is van lehetőségük a felvételire), mely után az egyetemi tárgyak mellett a szakkollégiumban is részt kell venniük előadásokon, szakkörökön, szakmai fórumokon és egyéb, a szakkolik által szervezett rendezvényeken. A lent leírt mindkét szakkollégiumban magasak az elvárások, cserébe a kollégisták nagyobb tudásra tehetnek szert, valamint színvonalasabb helyen lakhatnak. Az ELTE két TTK-s szakkollégiuma:

  • Bolyai Kollégium 1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13. bolyai.elte.hu

Ebbe a szakkollégiumba a TTK-s és IK-s hallgatók járnak. A kollégium épületén osztozik a Nándorfejérvári úti Kollégiummal, az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiummal és az Illyés Sándor Szakkollégiummal is. Hetente kerül sor a kezdetektől hagyományos „Csütörtök Esté”-re, melyen jobbnál jobb előadókkal és témákkal találkozhat a kollégista (nem csak a szakkollégisták vehetnek részt ezeken az előadásokon, bárki látogathatja őket). A szakszemináriumokat jó hangulat jellemzi, teljes mértékben igazodnak a diákok igényeihez, a téma változhat, de akár ugyanaz is lehet a félév során. Ekkor a neves előadók mellett a hallgatók saját felfedezéseiket is megoszthatják a közönséggel.

  • Eötvös József Collegium (EJC) 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. eotvos.elte.hu

A kollégium a Móricz Zsigmond körtérhez nagyon közel található, közös a BTK-sokkal. Magas szintű követelményeknek kell megfelelniük a kollégistáknak, előadásokon kell részt venniük. A képzés műhelyekben folyik, melyek szakmai követelményeit kell teljesíteni, de mindemellett elvárás a nyelvvizsga teljesítése és a magas tanulmányi átlag is. A kollégium rendelkezik saját könyvtárral, az egyes műhelyeknek is vannak gyűjteményei, illetve az első emeleten található az MTA Irodalomtudományi Intézete és könyvtára. Az egyes műhelyek rendelkeznek saját számítógépekkel, de a kollégiumnak is van számítógépterme. A hallgatói életet felpezsdítik a különféle rendezvények: Eötvös Szerdák, Eötvös Konferencia, TTK-s Est, Eötvös Napok, Szakkollégiumi Fesztivál, illetve a csütörtökönként bulihelyszínül szolgáló Estike büfé.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.